Töltött káposzta
- 27 percKonyhaidő
- 60 percNincs tennivaló
- 87 percÖsszesen
- közepesen nehézNehézségi fok
- 6 darabAdagok száma
Összetevők
- 6x nagyobb fehérkáposzta-levél
- 1x közepes vöröshagyma (kb. 70 g)
- 6 gerezd fokhagyma
- 500 g darált marhahús (8–12%-os zsírtartalommal)
- 1 evőkanál őrölt édes paprika
- 400 g apróra vágott paradicsom konzervből
- 1 teáskanál fehér kristálycukor
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés
Vegyél elő egy közepes méretű fazekat, töltsd meg elegendő mennyiségű vízzel, a vizet sózd meg és forrald fel.
Amíg a víz melegszik, vágd ki a fehérkáposzta-levelek vastag, eres részét. A hagymát tisztítsd meg és aprítsd fel, 4 fokhagymagerezdet hámozz meg és nyomj át fokhagymanyomón.
Amint a víz felforrt, tedd bele az előkészített káposztaleveleket, és főzd őket 10-15 másodpercen át – ezt az eljárást blansírozásnak nevezzük. Vedd ki a káposztaleveleket a fazékból, és csepegtesd le őket.
Vegyél elő egy közepes méretű keverőtálat, és tedd bele a darált húst. Keverd össze a felaprított hagymával, az áttört fokhagymával és az őrölt fűszerpaprikával, ízesítsd sóval és borssal.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és vegyél elő egy kerek, 20 cm-es átmérőjű sütőformát (vagy egy szögletes, 15 cm × 20 cm méretűt).
Öntsd a sütőformába a darabolt paradicsomot. A maradék 2 fokhagymagerezdet is hámozd meg, és nyomd át fokhagymanyomón. A cukorral és az olívaolajjal együtt add hozzá a paradicsomszószhoz. Ízesítsd sóval és borssal, keverd össze, és tedd félre.
A munkafelületen fektesd egymás mellé a káposztaleveleket, és az alsó, gömbölyded részükben oszd szét a fűszeres darált húst. Mindegyik levélnél kövesd a következő lépéseket.
A káposztalevél oldalsó részét hajtsd rá a húsra. Utána a levél alsó részét is hajtsd rá a húsra, alulról felfelé, végül pedig göngyöld össze a levelet. Az így összegyöngyölt káposztaleveleket tedd a paradicsomos szószba a nyitott oldalukkal lefelé.
Ha az összes töltött káposzta belekerült a sütőformába, takard le fedővel vagy alufóliával, és 180–185 °C-os hőmérsékleten 55–60 percig süsd az ételt.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal