Márton-napi liba
- 30 percKonyhaidő
- 138 percNincs tennivaló
- 168 percÖsszesen
- közepesen nehézNehézségi fok
- 6 adagAdagok száma
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 165– 170°C-ra, és vegyél elő egy nagyobb tepsit (legalább 30 × 40 cm-es méretűt).
Az almát héjastól vágd nagyobb darabokra és magozd ki, a hagymát tisztítsd meg és vágd durvára. Mindkettőt tedd az előkészített tepsibe, és öntsd fel a vízzel.
A libát mosd meg, töröld szárazra, majd alaposan sózd és borsozd, fűszerezd köménnyel. Ne felejtsd el belülről is sózni, borsozni és köménnyel fűszerezni a libát.
Az előkészített libát tedd a tepsibe. A tepsit tekerd be alufóliával, tedd az előmelegített sütőbe, és 165–170 °C-os hőmérsékleten 80–85 percig süsd a libát.
Amíg a liba sül, vegyél elő egy kistányért, és keverd el benne a mézet az ecettel és a kakukkfűvel.
A szükséges idő leteltével vedd ki a sütőből a tepsit, és a sütő hőmérsékletét növeld 185–190 °C-ra. Vedd le a tepsiről az alufóliát, és a libát kívülről mindenütt kend meg a mézes-ecetes-kakukkfüves keverékkel.
Ha a sütő felmelegedett, tedd vissza a tepsit a sütőbe, és további 55–60 perc alatt süsd aranybarnára a libát. A libát 15 percenként kend meg a mézes-ecetes-kakukkfüves keverékkel.
A készre sült libát vedd ki a sütőből, adagold tetszés szerint és tálald.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal