Lasagne
- 24 percKonyhaidő
- 68 percNincs tennivaló
- 92 percÖsszesen
- közepesen nehézNehézségi fok
- 6 adagAdagok száma
Összetevők
- 80 g vaj
- 80 g fehér búzafinomliszt
- 200 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej
- 100 g parmezán (finomra reszelve)
- 1x kisebb vöröshagyma (kb. 60 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál napraforgóola
- 600 g darált marhahús (10%-os zsírtartalom)
- 1 evőkanál szárított provence-i fűszerkeverék
- 400 g szeletelt paradicsomkonzerv
- 250 g lasagne tészta
- 2x csomag mozzarella (2 × 125 g)
- 20 g friss bazsalikom (vagy 1 evőkanál szárított)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
Elkészítés
Először hevítsd a sütőt 180 °C-ra és készíts elő sütőformát (15 cm × 25 cm). Kisebb fogantyús edénybe tedd bele a vajat és kis lángon olvaszd meg (kb. 1 perc).
A forró vajat szórd meg liszttel és gyakori kevergetés mellett főzd 3–4 percig, hogy a liszt aranybarna legyen.
Majd önts az edénybe egy kis tejet és keverd össze kézi habverővel. A tejet fokozatosan adagolt, amíg elfogy, és keverd el csomómentesre. Végül add hozzá a parmezánt, és ízesítsed sóval, borssal. A kész besamelt vedd le a tűzről.
Ezután tisztítsd meg a hagymát és a fokhagymát, a hagymát vágd apróra, a fokhagymát durvára. Egy mélyebb serpenyőben melegítsd meg az olajat és dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát.
Tedd bele a húst, szórd meg provence-i fűszerkeverékkel, sóval, borssal, és nagy lángon dinszteld 3–4 percig. Majd öntsd rá az egészre a paradicsomot, tedd közepesre a lángot és főzd 5–6 percig. Ezután vedd le az edényt a tűzről, és tedd rá a bazsalikomot.
A sütőtál aljára rakd szét a lasagne lapokat, tegyél rá a húskeverékből, add hozzá a besamel ⅓ részét, és a kanál alsó részével kend szét. Majd tedd a tetejére a mozzarella ⅓ részét és fedd le lasagne lapokkal.
Ezt ismételd meg kétszer, hogy elfogyjon az összes alapanyag. A kész lasagne-t süsd 50–60 percig 175–180 °C-on.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal