Karamellás pudingkrém
- 22 percKonyhaidő
- 20 percNincs tennivaló
- 42 percÖsszesen
- sönnyűNehézségi fok
- 3 darabAdagok száma
Összetevők
- 100 ml félzsíros tehéntej
- 100 ml habtejszín (33 % zsírtartalom)
- 40 g fehér kristálycukor
- 3x tojássárgája
- 60 g fehér kristálycukor
- 3 evőkanál víz
Elkészítés
Először hevítsd a sütőt 180 °C-ra, készíts elő 3 kis ramekint* és egy nagyobb sütőformát, amibe belefér mindhárom ramekin.
Készítsd el a karamellt: tapadásmentes serpenyőbe szórj 60 g cukrot, önts rá 3 evőkanál vizet és állandó kevergetés mellett, közepes lángon melegítsd 4–5 percig, amíg a cukor barnulni kezd és a buborékok elpattannak. Ekkor azonnal vedd le a serpenyőt a tűzről és a kész karamellt máris gyorsan oszd szét egyenlően a három előkészített ramekinbe.
Egy kislábasban melegíts meg 100 ml tejet 100 ml habtejszínnel, tedd bele a cukrot is, és állandó kevergetés mellett olvaszd meg a cukrot.
Előtte egy kisebb tálban keverd össze a 3 tojássárgáját 1 kiskanál vanília kivonattal. Ha a cukor felolvad, alacsony hőfokon lassanként keverd hozzá a tojássárgáját. Mindezt nagyon óvatosan tedd, különben a sárgája összeugrik.
A kész keveréket szűrőn át öntsd a három ramekinbe, majd a megtöltött ramekineket tedd a sütőformába és önts a sütőtálba annyi forróvizet, hogy a ramekinek ⅓-áig érjen. A sütőformát tedd az előmelegített sütőbe, és süsd a pudingot 18–20 percig 180 °C-on.
Ha megsült a puding, borítsd ki a ramekineket a sütőformából, és tálalhatod a pudingot.
*A ramekin kisméretű sütőforma, ami kb. egy normál 250 ml-es bögre feléig ér, tehát kb. 125 ml az űrtartalma.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal