Házi hamburger zsemle
- 26 percKonyhaidő
- 211 percNincs tennivaló
- 237 percÖsszesen
- közepesen nehézNehézségi fok
- 5 darabAdagok száma
Összetevők
- 18 g friss élesztő
- 1 teáskanál fehér kristálycukor
- 160 g víz (meleg állapotban)
- 250 g fehér búzafinomliszt
- 1x tojás (M-es méret)
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál napraforgóola
- 1 evőkanál hántolt fehér szezámmag (szórni)
- 1,5 teáskanál só
- 30 g fehér búzafinomliszt (a gyúródeszka belisztezéséhez)
Elkészítés
Egy tálkában keverd össze az élesztőt és a cukrot, majd kiskanállal keverd addig, amíg krém lesz belőle. Önts rá 1 evőkanál meleg vizet és hagyd állni.
A konyhai robot táljába szórd bele a lisztet és a sót, majd keverd össze.
Egy bögrében verj fel villával egy tojást, és a felét öntsd egy tálkába. Keverj hozzá egy kanál vizet, majd rakd a hűtőbe. A keveréket a zsemle megkenéséhez fogod használni.
A bögrébe, a felvert fél tojáshoz öntsd bele a maradék vizet és az olajat. Keverd össze és öntsd a lisztes tálba, tedd bele az élesztőt, majd a konyhai robotgéppel dagaszd 2–4 percig, hogy a keverék összeálljon és csomómentes legyen. A kikevert tészta ragadni fog, de ne adj hozzá lisztet, hogy a zsemlék megdagadjanak és puhák legyenek.
A tálat fedd le tiszta konyharuhával és hagyd meleg helyen kelni a tésztát, amíg a duplájára dagad (30–40 perc). Addig készítsd elő a sütőlapot és béleld ki sütőpapírral.
Majd lisztezd be a munkalapot, tedd rá a tésztát és oszd szét 5 egyforma darabra. A tésztákat lapítsd le, majd a szélüket hajtsd fel körben. Majd a körbenyomkodott felükkel lefelé fordítsd a munkalapra, és körkörös mozdulattal gyúrj belőlük zsemleformát.
A zsemléket tedd az előkészített sütőlapra, majd még 20–25 percig hagyd kelni. A kelés vége előtt kb. 10 perccel gyújtsd be a sütőt és hevítsd 200 °C-ra.
A megkelt zsemléket kend meg tojással, szórd meg szezámmaggal és 10–12 percig süsd 190–200 °C-on aranybarnára.
Amint kivetted a zsemléket a sütőből, fedd le konyharuhával, hogy megpuhuljanak, és hagyd így 10–15 percig. Majd vedd le a konyharuhát és hagyd teljesen kihűlni (1–2 óra).
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal