Gratinírozott karfiol és brokkoli
- 23 percKonyhaidő
- 30 percNincs tennivaló
- 53 percÖsszesen
- sönnyűNehézségi fok
- 4 adagAdagok száma
Összetevők
- 250 g karfiol rózsák
- 50 g brokkolivirág
- 150 g eidami sajt (30 % zsírtartalom)
- 30 g vaj
- 30 g fehér búzafinomliszt
- 250 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej
- 100 ml főzőtejszín (12%-os zsírtartalom)
- só
- bors
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vegyél elő egy sütőformát (kb. 15 cm × 20 cm méretűt).
Tisztítsd meg a karfiol- és brokkolirózsákat, tedd őket az előkészített sütőformába. Reszeld durvára a sajtot.
Vegyél elő egy közepes méretű fazekat, tedd bele a vajat, és melegítsd fel közepes lángon. Amint a vaj megolvadt, szórd rá a lisztet, és 1–2 percen át kavargasd egy kézi habverővel.
Ezután öntsd rá a lisztes vajra a tej felét, és kevergesd addig, amíg a liszt fel nem veszi a tejet. Öntsd a fazékba a maradék tejet is, és ismét várd meg, hogy a liszt felvegye a tejet, illetve a fazék tartalma besűrűsödjön. Ez 30–60 másodpercet vesz igénybe.
Öntsd a fazékba a főzőtejszínt is, és alacsony lángon 2–3 percen át forrald a mártást. Végül szórd hozzá a reszelt sajtot is. Kapcsold ki a tűzhelyet, és várd meg, hogy a sajt elolvadjon. Sózd és borsozd a mártást.
A kész mártással öntsd le a sütőformába rakott karfiolt és brokkolit. Az egészet keverd át egy evőkanállal, és 180–185°C-on 25–30 perc alatt süsd aranyszínűre.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal