Fokhagymás kenyér
- 20 percKonyhaidő
- 30 percNincs tennivaló
- 50 percÖsszesen
- sönnyűNehézségi fok
- 10 adagAdagok száma
Összetevők
- 80 g vaj szobahőmérsékletű
- 3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 10 g friss petrezselyemlevél
- 1x kisebb cipó (kb. 400 g, ideális esetben 1 napos és sűrűbb - jobban fog tartani)
- 150 g eidami sajt (durvára reszelve)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
Elkészítés
Először is tedd a vajat egy kisebb keverőtálba. Nyomd át a fokhagymát fokhagymanyomót, és vágd finomra a petrezselyemzöldet. Tedd őket a tálba, sózd és borsozd, majd jól keverd össze.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A kenyeret vagdosd be úgy, hogy a cipót kis, négyzet alakú hasábokra oszd, de ne essen szét – tehát ne vágd be egészen a vágódeszkáig, lehetőleg a kenyér aljától 1 cm-re állítsd meg a kést.
Az így előkészített cipót tedd a tepsire, és a kenyér réseibe kend bele a fokhagymás vajat. Végül a sajtot is tömködd bele a résekbe, a cipó tetejét kend meg olajjal, és fedd le alufóliával.
170–180 °C-os hőmérsékleten 15–18 percig süsd. Ezután vedd le róla az alufóliát, és további 8–12 perc alatt süsd aranybarnára. Azonnal tálald, miután kivetted a sütőből.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal