Csokoládés kuglóf
- 20 percKonyhaidő
- 190 percNincs tennivaló
- 210 percÖsszesen
- sönnyűNehézségi fok
- 10 adagAdagok száma
Összetevők
- 3x tojás (M-es méret)
- 220 g fehér kristálycukor
- 50 ml napraforgóola
- 50 g holland kakaó (sütéshez)
- 200 g fehér búzafinomliszt
- 100 g fehér féldurva búzaliszt
- 1x csomag sütőpor (12 g)
- 150 g fehér joghurt (3,5 % zsír)
- 50 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej
- 2 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 100 g csokoládé (kb. 60 % kakaó)
- 50 ml habtejszín (33 % zsírtartalom)
Elkészítés
Először hevítsd a sütőt 180 °C-ra, majd készítsd elő a kuglófformát (Ø kb. 20 cm).
Ha nem szilikon forma, szórd be sütő spray-jel vagy kend ki vajjal (vagy olajjjal), és szórd be liszttel. Egy közepes tálba tedd bele a tojást és a cukrot és keverd habosra.
Majd fokozatosan keverd hozzá az olajat. Egy másik tálkába szórd bele a kakaót, a kétféle lisztet és a sütőport. Keverd össze, majd öntsd hozzá a cukros tojást, a joghurtot, a tejet és a vanília kivonatot. Az egészet keverd csomómentes tésztává, majd öntsd a kuglóf formába.
Süsd 50–60 percig 175–180 °C-on, addig, amíg a beleszúrt pálcika szárazon kihúzható lesz.
Hagyd a formában 10-15 percig hűlni, majd fordítsd ki a formából, és hagyd még 1–1,5 órát hűlni.
Amíg hűl a tészta, készítsd el az öntetet. Egy tálkába aprítsd bele a csokit és olvaszd a mikróban 30–60 másodpercig 750 W-on.
A megolvadt csokit keverd össze a tejszínnel és öntsd a kuglófra. Akkor szeleteld fel a kuglófot, ha megdermedt az öntet (kb. 25-30 perc).
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal