Csokoládés kenyér
- 18 percKonyhaidő
- 155 percNincs tennivaló
- 173 percÖsszesen
- sönnyűNehézségi fok
- 8 adagAdagok száma
Összetevők
- 200 g fehér búzafinomliszt
- 80 g holland kakaó (sütéshez)
- 180 g fehér kristálycukor
- 12 g sütőpor
- 2x tojás (M-es méret)
- 180 ml napraforgóola
- 250 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej (vagy tetszőleges növényi tej)
- 1 teáskanál só
- 200 g főzőcsokoládé (min. 50 % kakaó)
- 150 ml habtejszín (33 % zsírtartalom)
Elkészítés
Először hevítsd a sütőt 170 °C-ra és a kenyérsütő formát (kb. 25 cm × 11 cm) béleld ki sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverd össze a finomlisztet, a holland kakaót, a kristálycukrot, a sütőport és egy csipet sót.
Egy kisebb tálkába üss bele két tojást, keverd össze 180 ml napraforgóolajjal, majd 20–30 másodpercig habverővel verd fel.
Egy kis edényben, kis lángon lassan forralj fel 250 ml tejet és forrás után rögtön vedd le a lángról.
A lisztes tálba töltsd át a tojásos keveréket. Addig keverd, amíg a keverék megkeményedik és nehéz lesz keverni, majd öntsd hozzá a forró tejet és dolgozd össze csomómentesre.
A kész tésztát öntsd bele a formába és süsd 45–50 percig 165–170 °C-on. A kész kenyeret hagyd a formában 30 percig hűlni, azután vedd ki a formából és hagyd még 1 órán át hűlni.
Ezalatt készítsd el az öntetet: egy kis edényben mérsékelt lángon lassan forralj fel 150 ml tejszínt. Vedd le a lángról az edényt és olvaszd fel benne a csokoládét.
Ha kihűlt a kenyér, kend be az öntettel, majd azt is hagyd kihűlni (10–15 perc), azután tálald.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal