Céklaleves
- 20 percKonyhaidő
- 88 percNincs tennivaló
- 108 percÖsszesen
- sönnyűNehézségi fok
- 5 adagAdagok száma
Összetevők
- 1x nagy vöröshagyma (kb. 130 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 500 g nyers cékla
- 2 evőkanál napraforgóola
- 100 ml fehérbor
- 1,5 l zöldségalaplé
- 5 g friss kapor
- 3x szál friss rozmaring
- 100 g tejföl
- 3 evőkanál friss kapor (apróra vágni)
- 1 evőkanál friss menta (apróra vágni)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
Elkészítés
A hagymát hámozd meg és vágd apróra, a fokhagymát hámozd meg és vágd durvára, a céklát pedig vágd kis kockákra.
Egy nagyobb fazékban melegíts meg 2 evőkanál napraforgóolajat. Tedd rá az apróra vágott hagymát, és mérsékelt lángon dinszteld 1–2 percig. Majd tedd rá a durvára vágott fokhagymát, és mérsékelt lángon dinszteld további 30 másodpercig. Ezután tedd bele a kockára vágott céklát, és öntsd rá 100 ml fehérbort. Nagy lángon hagyd majdnem elpárologni a bort (5–6 perc).
Majd öntsd hozzá az 1,5 l alaplevet, tedd bele a kaporszárat és a rozmaring ágakat, és főzd addig, amíg a cékla megpuhul. (70–80 perc).
Ha megpuhult a cékla, a fazék tartalmát turmixold össze mixerben vagy botmixerrel. Végül ízesítsd a levest sóval, borssal, és minden adaghoz tálalj tejfölt, apróra vágott kaprot és mentát.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal